2020-04-04 / 13:35
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. Imbir jest podstawowym składnikiem wielu kuchni, zwłaszcza azjatyckiej. Stosowany jest również jako lekarstwo. Pojawiał się już w piętnastowiecznych recepturach znalezionych w Malborku oraz w przepisach Falimirza czy Syreniusza z XVI wieku. Stanisław Czerniecki pisał o nim bardzo często w "Compendium Ferculorum", pierwszej polskiej książce kulinarnej z 1682 roku, zachęcając do hojnego dodawania tej przyprawy. W XVIII i XIX wieku użytkowanie imbiru było nieco mniejsze, jednak za PRL-u nie wyobrażano sobie bez niego piernika, flaków czy pasztetu. W dzisiejszych sklepach cieszymy się ogromnym wyborem imbiru. Nie brakuje ani suszonego, ani mielonego, ani też marynowanego, idealnego do sushi, czy galangalu, czyli tajskiego imbiru, oraz po prostu świeżych pędów. Karol Okrasa upiecze imbirowy sernik z kasza gryczaną, przyszykuje pierożki z farszem z białej kiełbasy i imbiru oraz przygotuje pieczonego indyka z bakłażanem.
Prowadzący: Karol Okrasa,
2024-04-19 13:05 |
Oggy Oggy 2- serial animowany
8 / 10
Kolejne przygody uroczego niebieskiego kociaka, Oggy'ego, który wraz ze swoimi przyjaciółmi codziennie przeżywa zwariowane przygody. Poznaje świat i doświadcza rozmaitych... |
|
2024-04-24 2:55 |
Prezentuj broń!
6 / 10
Grecja. Na obszarze przygranicznym znajdują się dwa obozy wojskowe. Ich dowódcy toczą między sobą specyficzną wojną. Jeden z nich to surowy pułkownik Lefteris Goulas... |
|
2024-04-24 1:30 |
Family Guy: Głowa rodziny 21 - Zajrzeć do kadzi i obrobić ich
6 / 10
Ciąg dalszy perypetii Griffinów - mieszkańców fikcyjnego miasta Quahog w stanie Rhode Island. Peter i jego osobliwa rodzina codziennie stawiają czoła nietypowym sytuacjom i... |