Powrót

TVP Historia – Historia jedzenia po amerykańsku - Jak ryba w wodzie – odcinek 4/6

TVP Historia

USA 2014

2020-03-28 / 11:30

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Poszukiwanie jedzenia było kołem napędowym prawie wszystkiego, co homo sapiens osiągnął jako gatunek, a jednocześnie jest jednym z pomijanych aspektów w historii ludzkości. Głód zmuszał do polowania, uprawy roli i osiedlenia się, co miało ogromny wpływ na pojawienie się pierwszych cywilizacji. W poszukiwaniu smaku i wygody ludzie wykorzystali naukę i technologię. Dla mięsa, cukru czy alkoholu zmieniali świat i historię. Z serii dowiadujemy się, między innymi, jak konserwy mięsne pomogły pokonać Hitlera, w jaki sposób kiełbasa dotarła do każdego zakątka Cesarstwa Rzymskiego i jaki był udział przypraw w stworzeniu światowej gospodarki.

Reżyseria: Braden Mcilvaine,

Opinia na temat programu

Dodaj opinię
X