2018-11-03 / 14:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-10-10 2:10 |
Tato- dramat obyczajowy
6 / 10
Michał (Bogusław Linda), wzięty operator filmowy, mieszka z żoną Ewą (Dorota Segda) i siedmioletnią córką Kasią (Ola Maliszewska). Zaniedbuje rodzinę, a między... |
|
2025-10-10 22:00 |
Hansel i Gretel: Łowcy czarownic- film fantasy
6 / 10
Od tragicznych wydarzeń, do których doszło w chatce z piernika, minęło piętnaście lat. Pozostawieni przez rodziców w lesie, uwięzieni przez czarownicę Hansel i Gertel... |
|
2025-10-10 23:00 |
Co robimy w ukryciu 4 - Sosnowe jary
6 / 10
Kolejna seria perypetii wampirów, które od setek lat mieszkają w pobliżu Nowego Jorku. Gdy krwiopijcy wracają na Staten Island, odkrywają, że ich posiadłość znajduje się... |