2018-11-17 / 4:25
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 50 min
![]() |
2025-05-25 5:25 |
Kochający Potworek
5 / 10
Przygody lubiącego się przytulać stworka i grupy jego przyjaciół z miasteczka o nazwie Przytulice. Koledzy każdego dnia przeżywają małe i wielkie przygody, które są... |
![]() |
2025-05-23 1:35 |
Dziewczyna, chłopak, itd. - Perfekcyjnie dysfunkcyjni
6 / 10
Losy pozornie przeciętnej rodziny. Jednak jej członkowie to chłopak, dziewczyna, pies, kot, mysz i kawałek sera. Serial "Dziewczyna, chłopak, itd" to komediowe podejście do... |
|
2025-05-23 7:45 |
Obóz teatralny- komedia
6 / 10
Joan Rubinsky (Amy Sedaris), współzałożycielka i dyrektorka letniego obozu teatralnego w północnej części stanu Nowy Jork, zapada w śpiączkę. Pod jej nieobecność syn... |