2018-11-17 / 4:25
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 50 min
![]() |
2025-06-17 20:05 |
FBI 2
7 / 10
Agenci Maggie Bell oraz jej partner Omar Adom "OA" Zidan pracują dla nowojorskiego oddziału Federalnego Biura Śledczego. Funkcjonariusze codziennie stają przed niebezpiecznymi... |
![]() |
2025-06-17 19:45 |
Blue 2
6 / 10
Dalsze przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
|
2025-06-17 2:25 |
Family Guy: Głowa rodziny 20 - HBO show
6 / 10
Kolejny sezon animowanego serialu komediowego, który opowiada o codziennych perypetiach pewnej rodziny. Griffinowie przedstawiają swoje wersje trzech seriali HBO: "Gry o tron",... |