2019-10-21 / 17:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-10-12 12:40 |
FBI
7 / 10
Nowojorskie Federalne Biuro Śledcze strzeże bezpieczeństwa nie tylko w mieście, ale i w całym kraju. Do organizacji należą najlepsi agenci. Maggie Bell całym sercem... |
![]() |
2025-10-12 20:00 |
W oku cyklonu - Koszmar przed świętami
8 / 10
W programie przyglądamy się trasie niszczycielskiego huraganu, analizując jego przebieg i skutki. Wywiady z meteorologami oraz ekspertami klimatycznymi pozwalają lepiej... |
![]() |
2025-10-12 20:00 |
Tristan i Izolda- melodramat
6 / 10
Po upadku imperium rzymskiego Anglia jest pogrążona w chaosie. Chce to wykorzystać król Celtów, Donnchadh (David O'Hara), sprawujący rządy na terenie dzisiejszej Irlandii.... |