2020-02-17 / 16:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-10-02 1:00 |
Blue 3 - Żółwik chłopczyk
6 / 10
Kolejne niezwykłe przygody Blue, młodej suczki rasy blue heeler. Piesek uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
|
2025-10-02 1:30 |
The Alto Knights- film gangsterski
6 / 10
Rok 1957. Dawni przyjaciele z lat młodzieńczych, Frank Costello (Robert De Niro) i Vito Genovese (Robert De Niro), są obecnie najbardziej znanymi nowojorskimi bossami,... |
|
2025-10-02 22:40 |
Nie ma mowy!- komedia romantyczna
5 / 10
Mąż Hanny (Rebecca Hall), znany muzyk folkowy Hunter Miles, zginął kilka lat temu w niejasnych okolicznościach. Kobieta, choć pozornie prowadzi normalne życie, wciąż nie... |