Powrót

kuchnia+ – Foie gras - kontrowersyjny delikates

kuchnia+

Film dokumentalny
Francja 2008

2012-04-11 / 23:25

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Twórcy filmu opowiadają historię dania, które uchodzi za jeden z największych rarytasów na świecie. Foie gras - pasztet ze stłuszczonych wątróbek gęsich lub kaczych wywołuje jednak wiele kontrowersji. Ten specjał kuchni francuskiej budzi ostre sprzeciwy ekologów i obrońców praw zwierząt wobec sposobu tuczenia drobiu, który karmi się na siłę, przez rurkę wprowadzaną wprost do żołądka. Wiadomo, że część państw - w tym Polska - zakazało takiego traktowania zwierząt. Początki historii foie gras, którego przyszłość wydaje się coraz bardziej niepewna, sięgają czasów starożytnych. Już wówczas Egipcjanie docenili smak wątróbek drobiowych i hodowane przez siebie ptaki zaczęli dokarmiać figami, by poprawić smak mięsa i podrobów. Żydzi natomiast rozpowszechnili gęsi smalec. W XV w. po odkryciu Ameryki w Europie pojawiła się kukurydza, która okazała się doskonałą paszą dla ptaków. W wielu XIX przysmak francuskich królów i wieśniaków, dzięki puszkom, dotarł na stoły całego świata. Z filmu widzowie dowiedzą się, skąd pochodzi najlepsze foie gras i z czym należy je podawać. Zobaczą również, w którym z państw przysmak ten robi obecnie największą karierę.

Program nadawany w języku polskim.

Czas trwania: 53 min

Opinia na temat programu

Dodaj opinię
X