Powrót

kuchnia+ – Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki – odcinek 3

kuchnia+

Magazyn kulinarny
Polska 2012

2014-03-05 / 13:50

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Paweł Loroch i Agata Pruchniewska odkrywają zapomnianą kuchnię staropolską. Przebrani w kostiumy z epoki, starają się z łowić ryby w wilanowskim stawie i upolować dziką zwierzynę. W humorystycznej formie przekazują potomnym przepisy sprzed wieków. Przypominają, że niegdyś codziennymi napitkami Polaków były piwo oraz miody. Na możniejszych stołach pojawiały się potrawy przyprawiane solą i korzeniami, chleby wypiekano w domach na liściach kapusty lub chrzanu. W dawnej Polsce jadano dużo kasz, z których robiło się gęste, pożywne zupy doprawione grzybami i śliwkami. W programie wystąpią eksperci, m.in. historyk Jarosław Dumanowski i szef kuchni restauracji Tamka 43 Robert Trzópek, którzy opowiedzą polskich tradycjach kulinarnych i zdradzą wiele tajemnic o zwyczajach naszych przodków.

Program nadawany w języku polskim.

Czas trwania: 26 min

Opinia na temat programu

Dodaj opinię