2018-04-30 / 15:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-10-14 1:00 |
Magnum: Detektyw z Hawajów 5 - Niezbywalne prawo
6 / 10
Thomas Magnum (Jay Hernandez), były komandos amerykańskiej marynarki, wykorzystuje wojskowe doświadczenie nabyte w Afganistanie, aby rozwiązywać sprawy na Hawajach. W pracy... |
|
2025-10-14 11:00 |
Milo - Sportowiec Milo
8 / 10
Pięcioletni kotek Milo jest bardzo rezolutny. Często zastanawia się, jak to jest być dorosłym. Zgodnie ze swoją kocią naturą chodzi własnymi ścieżkami i lubi na swój... |
|
2025-10-14 21:00 |
Grizzy i Lemingi 3 - Chata na lodzie
6 / 10
Młodzi widzowie poznają przygody niedźwiedzia Grizzy'ego, miłośnika spokojnego wypoczynku i nowoczesnych technologii. Rodzina uwielbiających dobrą zabawę, niezwykle... |