2018-04-27 / 1:05
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-04-22 10:05 |
Rekrut: FBI
5 / 10
Perypetie agentki specjalnej Simone Clark (Niecy Nash-Betts), która jest najstarszą debiutantką w Akademii FBI. Funkcjonariuszka zostaje przydzielona jako wsparcie do biura... |
![]() |
2025-04-22 12:00 |
Blue 3 - Misja Curry
6 / 10
Kolejne niezwykłe przygody Blue, młodej suczki rasy blue heeler. Piesek uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-04-22 2:15 |
Miłość jak miód- komedia romantyczna
6 / 10
Ponadpięćdziesięcioletnie Majka (Agnieszka Suchora) i Agata (Edyta Olszówka) przyjaźnią się od dawna, choć na co dzień dzielą je setki kilometrów, różnią styl życia... |