2018-04-27 / 1:05
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-06-19 20:15 |
Blue
6 / 10
Niezwykłe przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-06-19 21:15 |
Przymus- film kryminalny
5 / 10
Doświadczony pilot samolotów pasażerskich Alejandro Petrossián (Guillermo Francella) nie chce jeszcze przechodzić na emeryturę, choć zbliża się do tego wieku. Zaczyna on... |
![]() |
2025-06-19 20:25 |
Nigdy nie mów nigdy- komedia obyczajowa
5 / 10
Warszawa. Trzydziestoletnia Ama Bilska odnosi sukcesy zawodowe jako headhunterka. Pracuje dla międzynarodowych korporacji. W życiu prywatnym nie wiedzie jej się już tak dobrze.... |