2017-10-30 / 12:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Program nadawany w języku polskim.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-07-17 22:55 |
Sokół i koka- thriller
6 / 10
Chris Boyce (Timothy Hutton), syn byłego pracownika FBI, porzuca studia i ojciec załatwia mu posadę w firmie współpracującej z CIA. Zdolny chłopak szybko zdobywa stanowisko... |
|
2025-07-17 2:40 |
Cała prawda o Szekspirze- dramat biograficzny
6 / 10
Rok 1613 roku. Podczas prac nad pierwszą inscenizacją sztuki "Życie Henryka VIII", autorstwa uznanego i podziwianego 49-letniego dramatopisarza Williama Szekspira, w Globe... |
|
2025-07-17 23:15 |
W samym sercu morza- film przygodowy
6 / 10
Pierwsza połowa XIX wieku. Statek wielorybniczy Essex opuszcza port w Nowej Anglii. Marynarze zamierzają zdobyć wiele litrów bezcennego wielorybiego oleju. Dowodzi nimi kapitan... |