2017-10-30 / 12:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Program nadawany w języku polskim.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-06-19 11:50 |
Greenowie w wielkim mieście 4 - W internetach/ Rady dla Grześka
7 / 10
Dalsze perypetie Świerszczu Greena - ciekawego świata, pełnego optymizmu i energii chłopca. Jego rodzina - ojciec Bill, babcia Alice i siostra Tilly - przeprowadzili się z... |
![]() |
2025-06-19 22:10 |
Chrzest ogniem- film biograficzny
6 / 10
Teksasem wstrząsa tragedia. W pożarze domu giną trzy dziewczynki. Bardzo szybko okazuje się, że nie był to skutek nieszczęśliwego wypadku. Oskarżony o podpalenie zostaje... |
![]() |
2025-06-19 18:05 |
The Good Doctor 4
6 / 10
Dalsze losy lekarzy prestiżowego szpitala św. Bonawentury w Kalifornii. Dr Shaun Murphy (Freddie Highmore) jest młodym chirurgiem, u którego zdiagnozowano autyzm. Nie... |