2018-09-19 / 23:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-06-24 21:50 |
Córka Starlingów- dramat obyczajowy
6 / 10
Kentucky. 17-letnia Jem Starling (Eliza Scanlen) dorasta w rodzinie chrześcijańskich fundamentalistów. Rodzice, Heidi (Wrenn Schmidt) i Paul (Jimmi Simpson), wpajają jej surowe... |
![]() |
2025-06-24 9:00 |
Greenowie w wielkim mieście 4 - Wstydliwy sekret/ Rodzic Plus
7 / 10
Dalsze perypetie Świerszczu Greena - ciekawego świata, pełnego optymizmu i energii chłopca. Jego rodzina - ojciec Bill, babcia Alice i siostra Tilly - przeprowadzili się z... |
![]() |
2025-06-24 23:30 |
Wodogrzmoty Małe - Straszliwy, potworny potwór
5 / 10
Dwunastoletnie bliźnięta Dipper i Mabel wypoczywają latem w domku wujka Stana. Mający wiele szalonych pomysłów krewny mieszka w miejscowości Wodogrzmoty Małe w stanie... |