2018-09-19 / 23:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-07-19 00:55 |
Godziny szczytu- komedia sensacyjna
6 / 10
Podczas nocnej obławy w jednym z portów Hongkongu detektyw Lee odzyskuje ładunek bezcennych skarbów sztuki chińskiej. Ustępujący brytyjski zarządca Hongkongu Thomas Griffin... |
![]() |
2025-07-19 9:30 |
Głosy kobiet- film obyczajowy
6 / 10
Grupa mieszkających w kolonii kobiet pada ofiarą brutalnej napaści ze strony mężczyzn. Oprawcy zostają odizolowani, aby byli bezpieczni, gdyż gniew ofiar okazuje się bardzo... |
|
2025-07-19 20:10 |
RRRrrrr!!!- komedia
4 / 10
Akcja filmu rozgrywa się w 35 000. roku przed naszą erą. Tereny dzisiejszej Francji zamieszkują dwa plemiona, Czystowłosych i Brudnowłosych. Pierwsi strzegą swojego... |