2018-09-20 / 8:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-04-19 3:35 |
JoJo i Babcia 2
8 / 10
Mała Jojo ma mądrą, kochającą babcię. Mieszkają blisko siebie i często się widują. Babcia ma dużo pomysłów na ciekawe zabawy. Dzięki niej dziewczynka dowiaduje się... |
![]() |
2025-04-19 23:40 |
Wieczór kinomana - Ojciec- dramat obyczajowy
8 / 10
Anthony (Anthony Hopkins) ma już 80 lat, ale nie brak mu wigoru. Pełen radości i pomysłów, chce czerpać z życia pełnymi garściami. Jego córka, Anne (Olivia Colman),... |
![]() |
2025-04-19 1:10 |
FBI 2
7 / 10
Agenci Maggie Bell oraz jej partner Omar Adom "OA" Zidan pracują dla nowojorskiego oddziału Federalnego Biura Śledczego. Funkcjonariusze codziennie stają przed niebezpiecznymi... |