2018-09-26 / 16:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-08-07 18:05 |
Craig znad Potoku 4 - Stylowy powrót do szkoły
5 / 10
Widzowie poznają przygody sprytnego nastolatka, jego krewnych i rówieśników, którzy spędzają czas nad pełnym tajemnic Potokiem. W tym sezonie chłopiec wraca nad Potok po... |
|
2025-08-07 6:10 |
Grizzy i Lemingi 3 - Motorowa chatka
6 / 10
Młodzi widzowie poznają przygody niedźwiedzia Grizzy'ego, miłośnika spokojnego wypoczynku i nowoczesnych technologii. Rodzina uwielbiających dobrą zabawę, niezwykle... |
|
2025-08-07 4:20 |
Kto tu sprzedaje?- komedia
7 / 10
Barbara Tuttle (Jill St. John), spadkobierczyni fortuny, zakochuje się w skromnym Normanie Phiffierze (Jerry Lewis), który na co dzień zajmuje się wyprowadzaniem psów. Jej... |