2018-09-26 / 16:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 05 min
2024-05-14 23:40 |
Blue
6 / 10
Niezwykłe przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
|
2024-05-14 3:00 |
Między ustami a brzegiem pucharu- film obyczajowy
6 / 10
Berlin, przełom XIX i XX wieku. Młody hrabia Wentzel Croy-Dulmen (Jacek Chmielnik) prowadzi beztroskie życie hulaki i kobieciarza. Kiedy poznaje piękną Polkę (Katarzyna... |
|
2024-05-14 22:00 |
Ja, ty i on- komedia
6 / 10
36-letni Randolph Dupree (Owen Wilson) jest typem wiecznego chłopca. Spędza czas na beztroskim imprezowaniu, a na przyjemności zarabia chwytając się dorywczych zajęć. Jego... |