2018-09-26 / 16:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Twórcy serialu przyglądają się pierwszemu posiłkowi większości z nas - mleku z piersi mamy.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-05-01 22:40 |
Superpyra
7 / 10
Perypetie wyjątkowego superbohatera - ziemniaka zwanego Superpyrą, który walczy ze złem każdej nocy po zamknięciu supermarketu. Na korytarzach wbrew pozorom dalej toczy się... |
![]() |
2025-05-01 13:20 |
Craig znad Potoku 5 - Kim jest Czerwony Poncho?
5 / 10
Młodzi widzowie poznają przygody 10-letniego Craiga Williamsa, któremu towarzyszą Kelsey i John Paul, zwany JP. Przyjaciele spędzają razem czas w urokliwych zakątkach... |
![]() |
2025-05-01 22:45 |
Kler- dramat obyczajowy
7 / 10
Pewna tragedia łączy losy kilku księży. Duchowni, którzy ocaleli z katastrofy, spotykają się w każdą jej rocznicę na kameralnym przyjęciu zakrapianym alkoholem. Na co... |