2018-09-26 / 23:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
2024-10-01 5:25 |
Blue
6 / 10
Niezwykłe przygody Blue, sześcioletniej suczki rasy blue heeler, która uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
|
2024-10-01 23:40 |
Kręgielnia Saturn- thriller
6 / 10
Ambitny policjant Guillaume (Arieh Worthalter) po śmierci ojca dostaje w spadku kręgielnię. Nie jest zainteresowany prowadzeniem biznesu, więc postanawia, że odda go... |
|
2024-10-01 23:25 |
Świat według Barneya- dramat obyczajowy
7 / 10
Kanada. 65-letni żyd Barney Panofsky (Paul Giamatti) jest producentem oper mydlanych i wielkim miłośnikiem hokeja. Mężczyzna nie stroni od alkoholu, ma spory dystans do życia... |