2018-09-29 / 21:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-04-30 19:25 |
Craig znad Potoku - Misja Kelsey
6 / 10
Przygody 10-letniego Craiga Williamsa oraz jego wiernych druhów: Kelsey'a i Johna Paula. Przyjaciele spędzają razem czas nad potokiem położonym na przedmieściach Herkleston.... |
![]() |
2025-04-30 18:50 |
Do krwi ostatniej - Oni i my
6 / 10
Losy Polaków na Wschodzie w czasie II wojny światowej: żołnierzy generała Andersa i armii, którą firmował Związek Patriotów Polskich. Premier rządu generał Władysław... |
![]() |
2025-04-30 19:10 |
Dziewczyna, chłopak, itd. - Serowa feta
6 / 10
Losy pozornie przeciętnej rodziny. Jednak jej członkowie to chłopak, dziewczyna, pies, kot, mysz i kawałek sera. Serial "Dziewczyna, chłopak, itd" to komediowe podejście do... |