2019-12-23 / 11:20
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-05-12 21:00 |
Mentalista 6 - Pustynna róża
6 / 10
Dalszy ciąg losów Patricka Jane'a (Simon Baker), który jest niezależnym konsultantem w Kalifornijskim Biurze Śledczym (CBI). Obdarzony intuicją, nadzwyczajnymi zdolnościami... |
![]() |
2025-05-12 23:10 |
Zbrodnie idealne
6 / 10
Kapitan policji Agnes i jej asystent Thibaud próbują rozwiązać pozornie idealne zbrodnie. Zajmują się zabójstwem muzyka, a także wszczynają dochodzenie w sprawie... |
![]() |
2025-05-12 00:20 |
Zbrodnie idealne
6 / 10
Kapitan policji Agnes i jej asystent Thibaud próbują rozwiązać pozornie idealne zbrodnie. Zajmują się zabójstwem muzyka, a także wszczynają dochodzenie w sprawie... |