Powrót

Discovery Science – Fabryki smaku - Smaki Japonii – odcinek 18

Discovery Science

Kanada 2013-2014

2019-01-18 / 13:30

Program bez ograniczen wiekowych

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące. W dzisiejszym odcinku zobaczymy, jak wygląda proces warzenia korzennego piwa. Jest ono przygotowywane w partiach po 4000 litrów, do których dodaje się całe łopaty przypraw i kory brzozowej. Dowiemy się też, dlaczego przepyszne torciki czekoladowe muszą być ręcznie zanurzane w ciemnej czekoladzie. Uzyskanie sosu sojowego tamari zajmuje nawet sześć miesięcy, podczas gdy koszerna maca musi być skończona w ciągu 18 minut, gdyż w przeciwnym razie wszystko będzie do wyrzucenia.

Opinia na temat programu

Dodaj opinię
X