2009-09-27 / 17:45
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Kulinarna pasja i naukowe podejście do składników spożywczych stanowią podstawę nowej, arcyciekawej serii. Gospodarz programu, Paul Merrett, który swój kunszt rozwijał pod czujnym okiem cenionych angielskich szefów kuchni, Gary'ego Rhodesa i Petera Kromberga, bierze "pod lupę" najpopularniejsze produkty spożywcze sprawdzając ich cenne właściwości. W każdym odcinku wypowiadają się również specjaliści od spraw żywienia oraz eksperci zajmujący się badaniem danych produktów pod względem historycznym. Ponadto Merrett udziela wielu praktycznych wskazówek dotyczących przechowywania żywności i zabawia ciekawostkami takimi jak: wpływ kształtu herbacianej torebki na smak herbaty czy miodu na... urodę egipskiej królowej. Z programu dowiemy się również dlaczego sok z cytryny zagęszcza mleko kokosowe, jakie warzywo jest najpopularniejsze na świecie, i czy pieprz ma więcej witaminy C niż pomarańcze.
Program nadawany w języku polskim.
Czas trwania: 26 min
![]() |
2025-10-13 11:30 |
Przekładaniec- komedia sf
6 / 10
Akcja filmu zrealizowanego w 1968 roku toczy się na początku XXI wieku. Kierowca rajdowy Richard Fox (Bogumił Kobiela), wielokrotny medalista i zdobywca nagród, odnosi kolejne... |
|
2025-10-13 1:00 |
I zapadła ciemność- thriller
5 / 10
Dwie młode Amerykanki, Stephanie (Amber Heard) i Ellie (Odette Annable) spędzają razem wakacje w Argentynie. Na ostatnią noc zatrzymują się w niewielkim miasteczku przy... |
|
2025-10-13 00:00 |
Family Guy: Głowa rodziny 21 - Zajrzeć do kadzi i obrobić ich
6 / 10
Ciąg dalszy perypetii Griffinów - mieszkańców fikcyjnego miasta Quahog w stanie Rhode Island. Peter i jego osobliwa rodzina codziennie stawiają czoła nietypowym sytuacjom i... |