2010-11-17 / 15:25
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Kulinarna pasja i naukowe podejście do składników spożywczych stanowią podstawę nowej, arcyciekawej serii. Gospodarz programu, Paul Merrett, który swój kunszt rozwijał pod czujnym okiem cenionych angielskich szefów kuchni, Gary'ego Rhodesa i Petera Kromberga, bierze "pod lupę" najpopularniejsze produkty spożywcze sprawdzając ich cenne właściwości. W każdym odcinku wypowiadają się również specjaliści od spraw żywienia oraz eksperci zajmujący się badaniem danych produktów pod względem historycznym. Ponadto Merrett udziela wielu praktycznych wskazówek dotyczących przechowywania żywności i zabawia ciekawostkami takimi jak: wpływ kształtu herbacianej torebki na smak herbaty czy miodu na... urodę egipskiej królowej. Z programu dowiemy się również dlaczego sok z cytryny zagęszcza mleko kokosowe, jakie warzywo jest najpopularniejsze na świecie, i czy pieprz ma więcej witaminy C niż pomarańcze.
Program nadawany w języku polskim.
Czas trwania: 30 min
![]() |
2025-10-12 20:00 |
Gangi Nowego Jorku- dramat sensacyjny
8 / 10
Połowa XIX w. Nowy Jork jest jeszcze młodym miastem, w którym relacje pomiędzy ludźmi przybyłymi z różnych stron świata dopiero się kształtują. W Five Points, dzielnicy... |
![]() |
2025-10-12 18:05 |
Rekrut: FBI
5 / 10
Perypetie agentki specjalnej Simone Clark (Niecy Nash-Betts), która jest najstarszą debiutantką w Akademii FBI. Funkcjonariuszka zostaje przydzielona jako wsparcie do biura... |
|
2025-10-12 20:00 |
The Hurt Locker. W pułapce wojny- dramat wojenny
7 / 10
Pierwsze lata obecności wojsk amerykańskich w Iraku. Po tragicznej śmierci jednego z członków elitarnej jednostki saperów dowództwo nad Kompanią Bravo obejmuje starszy... |