2010-11-18 / 00:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Kulinarna pasja i naukowe podejście do składników spożywczych stanowią podstawę nowej, arcyciekawej serii. Gospodarz programu, Paul Merrett, który swój kunszt rozwijał pod czujnym okiem cenionych angielskich szefów kuchni, Gary'ego Rhodesa i Petera Kromberga, bierze "pod lupę" najpopularniejsze produkty spożywcze sprawdzając ich cenne właściwości. W każdym odcinku wypowiadają się również specjaliści od spraw żywienia oraz eksperci zajmujący się badaniem danych produktów pod względem historycznym. Ponadto Merrett udziela wielu praktycznych wskazówek dotyczących przechowywania żywności i zabawia ciekawostkami takimi jak: wpływ kształtu herbacianej torebki na smak herbaty czy miodu na... urodę egipskiej królowej. Z programu dowiemy się również dlaczego sok z cytryny zagęszcza mleko kokosowe, jakie warzywo jest najpopularniejsze na świecie, i czy pieprz ma więcej witaminy C niż pomarańcze.
Program nadawany w języku polskim.
Czas trwania: 30 min
![]() |
2025-06-14 00:45 |
Do diabła z miłością- komedia romantyczna
6 / 10
Lata sześćdziesiąte XX wieku. Pisarka Barbara Novak (Renée Zellweger) przyjeżdża do Nowego Jorku, aby opublikować swoją książkę "Do diabła z miłością". Autorka... |
|
2025-06-14 00:35 |
Pozłacany wiek - Heads Have Rolled for Less
7 / 10
Rok 1882. Po śmierci ojca młoda Marian Brook (Louisa Jacobson) przeprowadza się z rolniczej Pensylwanii do Nowego Jorku. Zamieszkuje tam w domu swoich bogatych ciotek, Agnes van... |
|
2025-06-14 16:50 |
Rój- film katastroficzny
6 / 10
Entomolog Bradford Crane (Michael Caine), uznawany za szaleńca naukowiec, ogłasza nadejście kataklizmu. Nikt mu nie wierzy, a przedstawiciele władz nie wykazują... |