2010-11-25 / 15:25
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Kulinarna pasja i naukowe podejście do składników spożywczych stanowią podstawę nowej, arcyciekawej serii. Gospodarz programu, Paul Merrett, który swój kunszt rozwijał pod czujnym okiem cenionych angielskich szefów kuchni, Gary'ego Rhodesa i Petera Kromberga, bierze "pod lupę" najpopularniejsze produkty spożywcze sprawdzając ich cenne właściwości. W każdym odcinku wypowiadają się również specjaliści od spraw żywienia oraz eksperci zajmujący się badaniem danych produktów pod względem historycznym. Ponadto Merrett udziela wielu praktycznych wskazówek dotyczących przechowywania żywności i zabawia ciekawostkami takimi jak: wpływ kształtu herbacianej torebki na smak herbaty czy miodu na... urodę egipskiej królowej. Z programu dowiemy się również dlaczego sok z cytryny zagęszcza mleko kokosowe, jakie warzywo jest najpopularniejsze na świecie, i czy pieprz ma więcej witaminy C niż pomarańcze.
Program nadawany w języku polskim.
Czas trwania: 29 min
![]() |
2025-08-02 4:20 |
Towarzystwo niedostępnych- komedia
6 / 10
Panią Heidi Lohmann (Anke Engelke) oraz pięciu innych nauczycieli niemieckiego gimnazjum w piątkowe popołudnie zaskakuje pukanie do drzwi pokoju nauczycielskiego. Żaden z... |
![]() |
2025-07-28 3:15 |
Dronersi
8 / 10
W świecie TerrAqua 95% terenów znajduje się pod wodą. Trzech mieszkańców archipelagu Nuic bierze udział w Whale Cup, wyścigu dronów, aby ocalić swoją wyspę przed... |
|
2025-07-28 3:40 |
Potęga ssaków
8 / 10
Ssaki pojawiły się na Ziemi około 200 milionów lat temu. Ewoluowały, by ostatecznie osiedlić się na każdym kontynencie i w każdym oceanie, od najzimniejszych dzikich... |