2011-01-21 / 17:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Kulinarna pasja i naukowe podejście do składników spożywczych stanowią podstawę nowej, arcyciekawej serii. Gospodarz programu, Paul Merrett, który swój kunszt rozwijał pod czujnym okiem cenionych angielskich szefów kuchni, Gary'ego Rhodesa i Petera Kromberga, bierze "pod lupę" najpopularniejsze produkty spożywcze sprawdzając ich cenne właściwości. W każdym odcinku wypowiadają się również specjaliści od spraw żywienia oraz eksperci zajmujący się badaniem danych produktów pod względem historycznym. Ponadto Merrett udziela wielu praktycznych wskazówek dotyczących przechowywania żywności i zabawia ciekawostkami takimi jak: wpływ kształtu herbacianej torebki na smak herbaty czy miodu na... urodę egipskiej królowej. Z programu dowiemy się również dlaczego sok z cytryny zagęszcza mleko kokosowe, jakie warzywo jest najpopularniejsze na świecie, i czy pieprz ma więcej witaminy C niż pomarańcze.
Program nadawany w języku polskim.
Czas trwania: 29 min
![]() |
2025-07-31 8:20 |
Chomi i Greta - Nocne strachy/ Babciny świat
6 / 10
Greta Grant-Gomez i jej chomik Chomi otrzymują od kosmitów supermoce. Spada na nich ciężar bycia bohaterami. Od tej pory muszą ciągle ratować świat przed kolejnymi... |
|
2025-07-31 23:00 |
Epicentrum- thriller
4 / 10
Silverton w stanie Oklahoma. Miasto nawiedza tornado, niszczące wszystko na swojej drodze. Grupa odważnych licealistów postanawia udokumentować przebieg cyklonu i skalę... |
|
2025-07-31 18:00 |
Ostatnia obława- western
4 / 10
Dziki Zachód, 1909 rok. Willie Boy (Martin Sensmeier), Indianin z plemienia Czemiwejów, zakochuje się w młodej Carlotcie (Mainei Kinimaka). Jej ojciec, który jest szamanem,... |