2011-02-07 / 17:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Kulinarna pasja i naukowe podejście do składników spożywczych stanowią podstawę nowej, arcyciekawej serii. Gospodarz programu, Paul Merrett, który swój kunszt rozwijał pod czujnym okiem cenionych angielskich szefów kuchni, Gary'ego Rhodesa i Petera Kromberga, bierze "pod lupę" najpopularniejsze produkty spożywcze sprawdzając ich cenne właściwości. W każdym odcinku wypowiadają się również specjaliści od spraw żywienia oraz eksperci zajmujący się badaniem danych produktów pod względem historycznym. Ponadto Merrett udziela wielu praktycznych wskazówek dotyczących przechowywania żywności i zabawia ciekawostkami takimi jak: wpływ kształtu herbacianej torebki na smak herbaty czy miodu na... urodę egipskiej królowej. Z programu dowiemy się również dlaczego sok z cytryny zagęszcza mleko kokosowe, jakie warzywo jest najpopularniejsze na świecie, i czy pieprz ma więcej witaminy C niż pomarańcze.
Program nadawany w języku polskim.
Czas trwania: 29 min
![]() |
2025-06-23 00:40 |
Warszawa, Holandia- film krótkometrażowy
4 / 10
W pełnej zgiełku łódzkiej dzielnicy Bałuty młody mężczyzna toczy gonitwę, imając się różnych zajęć dorywczych. Przemierza wyboiste ulice, a jego codzienność... |
|
2025-06-23 2:15 |
Pozłacany wiek 3
7 / 10
Trzecia odsłona wysoko ocenianego zarówno przez widzów, jak i krytyków serialu, który opowiada o okresie wielkich zmian gospodarczych w Ameryce w XIX wieku. Russellowie nadal... |
|
2025-06-23 1:25 |
Chappie- film sf
6 / 10
Niedaleka przyszłość. Policyjne roboty do zadań specjalnych mają bronić bezpieczeństwa obywateli. Stają się jednak narzędziami przestępczej walki o wpływy. Jedna z... |