Powrót

Kuchnia.tv – Czekoladowa droga do raju

Kuchnia.tv

Film dokumentalny
USA 2006

2011-08-01 / 13:20

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Ojczyzną czekolady jest Ameryka Środkowa i Południowa. Sekret kakaowców odkryli obywatele Nowego Świata, którzy jako pierwsi zaczęli pielęgnować drzewa i wytwarzać z ich jagód słodką masę. Największy rejon produkcji czekolady znajduje się w Meksyku. Na tamtejszych plantacjach metody uprawy kakao nie zmieniły się od trzech tysięcy lat. W czasach Majów słodki napój był składany bóstwom, kapłanom i arystokracji. Co ciekawe, ziarna kakaowe służyły też jako środek płatniczy. Pierwsi odkrywcy Nowego Świata nie doceniali wartości kakaowca. Dopiero konkwistadorów Corteza zainteresował "boski nektar". Tak czekolada trafiła do Hiszpanii i innych krajów europejskich. Przez wiele lat spożywano ją wyłącznie w formie napoju - deseru, środka leczniczego, a nawet afrodyzjaku. Dzięki pomysłom Coenraada J. van Houtena, Francois-Louisa Caillera, Rudolpha Lindta i rodziny Cadbury powstały pierwsze tabliczki czekolady.

Program nadawany w języku polskim.

Czas trwania: 51 min

Opinia na temat programu

Dodaj opinię