Powrót

National Geographic – Fabryki smaku - Zakręcone frytki – odcinek 15

National Geographic

Kanada 2013-2014

2020-07-15 / 15:00

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące. W dzisiejszym odcinku autorzy serii przedstawiają drogę, jaką muszą przebyć ziemniaki, aby stać się zakręconymi frytkami. Zobaczymy m.in., jak wygląda wykorzystywana do krojenia kartofli specjalna maszyna. Przyjrzymy się też procesowi pieczenia słynnego amerykańskiego tortu serowego o charakterystycznym czerwonym kolorze - red velvet cake. Do wyprodukowania pół miliona tych ciast rocznie zużywa się 200 ton serka śmietankowego. Dowiemy się też, jak wygląda zakład, w którym każdego dnia powstaje 50 tysięcy wegetariańskich zapiekanek w kokilkach. Na koniec sekrety produkcji pianek pokrytych karmelem.

Czas trwania: 30 min

Programy na kanale National Geographic

Opinia na temat programu

Dodaj opinię
X