Powrót

National Geographic – Fabryki smaku - Puszka pełna orzeźwienia – odcinek 23

National Geographic

Kanada 2013-2014

2020-10-28 / 15:00

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące. W dzisiejszym odcinku autorzy serii odwiedzają zakłady, w których produkowanych jest 1300 puszek coli na minutę. Zobaczymy również, jak powstaje beztłuszczowy jogurt grecki. Do wytworzenia go w masowych ilościach potrzeba - oprócz dwóch szczepów bakterii - nowoczesnej wirówki. Każdego roku powstają góry tortowych rolad. Do ich zrobienia zużywa się 700 ton kremu. Obejrzymy również linię produkcyjną, z której codziennie zjeżdża 30 tysięcy słoików marynowanych buraków.

Czas trwania: 30 min

Programy na kanale National Geographic

Opinia na temat programu

Dodaj opinię
X