Powrót

National Geographic – Fabryki smaku - Toast za tost – odcinek 13

National Geographic

Kanada 2012

2024-04-26 / 3:35

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych. Tym razem autorzy serii przedstawiają, jak wygląda proces produkcyjny chleba, który sprzedawany jest w Ameryce Północnej pod słynną marką. Poznamy również właściwości orzeszków pekan, które służą do wytwarzania słodkich pralinek. W programie także przepis na marokańską zupę wegańską, zachwycającą idealnie zbalansowanymi smakami. Ponadto dowiemy się, jakie znaczenie ma blacha z nierdzewnej stali dla uzyskania perfekcyjnie przejrzystych kostek lodu.

Czas trwania: 23 min

Programy na kanale National Geographic

Opinia na temat programu

Dodaj opinię
X