Powrót

National Geographic – Fabryki smaku - Makaronowy zawrót głowy – odcinek 5

National Geographic

Kanada 2015

2024-06-27 / 4:00

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów. W tym odcinku wizyta w zakładzie, w którym produkuje się 10 milionów batoników rocznie. Poznamy również ekipę, która każdego dnia przygotowuje tysiące serowych cannelloni, używając do tego olbrzymich płacht ciasta. Dowiemy się również, jak powstaje ryżowy makaron, któremu wprost nie można się oprzeć. Przepis na niego zrodził się z inspiracji chińskich, francuskich i wietnamskich. Ponadto w programie zajrzymy do fabryki w Kalifornii, gdzie przetwarzane są góry dyń.

Czas trwania: 30 min

Programy na kanale National Geographic

Opinia na temat programu

Dodaj opinię
X