Powrót

National Geographic – Fabryki smaku - Odyseja smaku – odcinek 8

National Geographic

Kanada 2015

2024-06-28 / 4:30

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów. W tym odcinku wizyta w niezwykłej fabryce czekolady, gdzie surowe ziarna kakaowca są łączone z imbirem, limonką i kokosem, by powstały przepyszne trufle. Następnie zobaczymy maszynę wytwarzającą ponad 10 tysięcy ekologicznych kapsułek z kawą na godzinę. Dzięki temu produktowi możemy z czystym sumieniem cieszyć się kawą zaparzaną w szybki i wygodny sposób. Dowiemy się również, jak powstaje 250 tysięcy japońskich pierożków warzywnych dziennie. Poznamy też kulisy produkcji prawdziwie kosmicznej serowej przekąski.

Czas trwania: 30 min

Opinia na temat programu

Dodaj opinię
X