Powrót

National Geographic – Fabryki smaku - Płatki i czekoladki – odcinek 13

National Geographic

Kanada 2015

2024-07-03 / 4:00

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów. W dzisiejszym odcinku poznamy kulisy produkcji organicznych płatków śniadaniowych, stworzonych z zaledwie dziesięciu składników. Odwiedzamy też mieszczący się w zabytkowym budynku w Jacksonville jeden z największych w Ameryce sklepów ze słodyczami. Tu prawdziwi artyści cukiernictwa tworzą pyszne czekoladki malinowe. Każdego roku z linii produkcyjnych w fabryce w Karolinie Północnej zjeżdża prawie 10 milionów kilogramów chrupek o smaku nowojorskich bajgli. Na koniec zobaczymy, jak powstaje żółty barwnik do żywności.

Czas trwania: 28 min

Programy na kanale National Geographic

Opinia na temat programu

Dodaj opinię