Powrót

National Geographic – Fabryki smaku - Słodko-gorzki – odcinek 17

National Geographic

Kanada 2015

2024-07-05 / 4:00

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów. Tym razem odwiedzamy zakłady w Nowym Brunszwiku, w których produkowanych jest 10 tysięcy cukierków owocowych na minutę. Zobaczymy też, jak funkcjonuje kanadyjskie przedsiębiorstwo, sprzedające ponad 100 milionów kawałków sushi każdego roku. Posiada ono sześć fabryk, w których pracuje 1300 sushi szefów. Poznamy też proces produkcji aromatycznych likierów, używanych jako składnik drinków. Przekonamy się również, jak powstają kukurydziane batoniki z czekoladą, które są tak niskokaloryczne, że można je jeść bez wyrzutów sumienia.

Czas trwania: 28 min

Programy na kanale National Geographic

Opinia na temat programu

Dodaj opinię