Powrót

National Geographic – Fabryki smaku - Kanadyjskie rarytasy – odcinek 4

National Geographic

Kanada 2016

2024-10-17 / 4:00

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają ich ulubione przysmaki. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych. Z okazji Dnia Kanady twórcy programu przygotowali kilka smakowitych przekąsek. Tarty maślane już od 500 lat należą do ulubionych deserów Kanadyjczyków; pewna firma z Kolumbii Brytyjskiej produkuje bezglutenową odmianę tego przysmaku - jedna partia zawiera aż 3,500 ciastek. Ze swoich słodyczy słynie również Rheo Thompson ze Stratford w stanie Ontario, choć to przedsiębiorstwo zajmuje się przede wszystkim cukierkami na bazie syropu klonowego. Furorę wywołują też ręcznie robione lody ze świeżego mleka, produkowane przez Belly Ice Cream Company. Na koniec koktajle Canadian Caesar firmy Well Juicery, które swoje odżywcze właściwości zawdzięczają wyjątkowej technice wyciskania.

Czas trwania: 30 min

Opinia na temat programu

Dodaj opinię