Powrót

National Geographic – Fabryki smaku - Złote sztabki – odcinek 2

National Geographic

Kanada 2015

2024-10-24 / 4:00

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci. Kulisy powstawania oblanych czekoladą batonów z wiórkami kokosowymi, prażonymi migdałami i rumem. Ponadto dowiedzieć się będzie można, jak ze 100 kilogramów mąki kukurydzianej i mnóstwa przypraw przygotować aromatyczne chipsy. W programie również słynne duńskie ciastko z syropem klonowym. Ponadto szczegóły produkcji risotta. Co roku na rynek trafia aż 25 milionów pudełek tej popularnej potrawy kuchni włoskiej.

Czas trwania: 30 min

Opinia na temat programu

Dodaj opinię