Powrót

National Geographic – Fabryki smaku - Argentyńska miłość – odcinek 19

National Geographic

Kanada 2015

2024-11-05 / 4:30

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci. Zaprezentowany zostanie zestaw do przyrządzania pad thai z kurczakiem, dzięki któremu można poczuć się jak prawdziwy szef kuchni. Ponadto wizyta w fabryce na Florydzie, gdzie produkowane są tradycyjne miętówki i historia argentyńskiego sosu chimichurri. Na koniec będzie można się przekonać, jak pół miliona bananów rocznie zamienia się w mrożone smakołyki oblane czekoladą.

Czas trwania: 30 min

Opinia na temat programu

Dodaj opinię