Powrót

National Geographic – Fabryki smaku - Marynaty i inne sztuczki – odcinek 23

National Geographic

Kanada 2015

2024-11-07 / 4:30

Program przeznaczony dla widzów od lat 12

Sekrety produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej. W czwartej serii programu zobaczymy, jak powstają m.in. krakersy w kształcie zwierząt, czekoladki Hershey's, frytki z bananów, lody Ben & Jerry's i majonez wegetariański, którego receptura przyśniła się jego twórcy. Niektóre z tych pyszności są ręcznie robione w niewielkich zakładach, inne wytwarzane są na skalę przemysłową. W obu przypadkach prześledzimy proces obróbki, jakim poddawane są góry surowców, zanim zmienią się w produkty, które znają i kochają konsumenci. Twórcy ujawnią magiczny składnik, dzięki któremu czekoladowe łezki nie topią się w gorącym piekarniku. Ponadto w programie będzie można zobaczyć, jak co godzinę praży się tonę orzechów do mieszanki bakaliowej. Widzowie poznają też tajemnicę pikli w plasterkach i dowiedzą się, w jaki sposób podróż do Ameryki Południowej doprowadziła do powstania kremowej zupy z grzybów.

Czas trwania: 30 min

Opinia na temat programu

Dodaj opinię