Powrót

National Geographic – Tabu - Obrzydliwe jedzenie

National Geographic

2009-09-17 / 6:00

Program bez ograniczen wiekowych

Twórcy serialu odkrywają przed nami mroczne tajemnice różnych kultur oraz ich członków. W programie nie ma tabu - mówi się w nim o tym, co niekiedy przekracza granice naszej wyobraźni. Twórcy odcinka przekonują nas, że istnieją społeczności, w których karaluchy, dżdżownice lub bijące serce węża to tradycyjne przysmaki. Poznamy niezwykłe przysmaki, które w niektórych kulturach są niezwykle cenione, zaś w innych - zakazane. Mieszkańcy wietnamskiego Hanoi uważają, że mięso węża ma właściwości lecznicze. Na wsi je się tam insekty, np. larwy pszczół, szarańczy, smażonych skorpionów, gąsienic jedwabnika, świerszczy i chrząszczy. Do drogich - i ryzykownych - potraw japońskich należy ryba fugu. Co roku na skutek zjedzenia jej nieprawidłowo przyrządzonego mięsa umiera około 50 osób. Na Manhattanie raz w roku spotykają się członkowie elitarnego klubu kulinarnego, by skosztować łap niedźwiedzich, tarantuli, jąder świni ugotowanych we krwi, a na deser zjeść soczyste truskawki, zanurzane w czekoladzie i żywych robakach.

Program nadawany w języku polskim.

Opinia na temat programu

Dodaj opinię
X