Powrót

Travel Channel – Indyjska uczta - Przyprawy

Travel Channel

2012-06-04 / 4:30

Program bez ograniczen wiekowych

Barwne i fascynujące spojrzenie na indyjską kuchnię, kulturę oraz zwyczaje. Szef kuchni Barry Vera szybko odkryje, że "jedzenie jest jak miłość". Dowodem na to są najrozmaitsze dania odnajdywane w wielu regionalnych kuchniach. Chociaż Barry uwielbia gotować, cieszy się że nie musi pracować w stołówce przy sikhijskiej świątyni w Delhi, gdzie każdego dnia wydaje się pielgrzymom prawie 70 tysięcy dań. Po doświadczeniach związanych z życiem w wiosce leżącej na pustyni Radżastanu, odwiedzinach wonnych plantacji ziół w Ghatah Zachodnich czy próbowaniu sprzedawanego wszędzie na ulicach jedzenia, Barry czuje się urzeczony Indiami. Zdecydowanie jest to uczta smaków! Malabarskie Wybrzeże to region, w którym możemy spotkać większość podstawowych składników każdego indyjskiego dania. Plantacje czarnego pieprzu, kardamonu, imbiru i herbaty są ozdobą wilgotnych zboczy Ghatów Zachodnich, położonych w stanie Kerala nazywanym również "God's Own Country". W dzisiejszym odcinku zobaczymy codzienne aukcje kardamonu, podczas których sprzedający i kupujący z niezwykłym zapałem popisują się porywczym handlem, kończącym się zwykle szybko i gwałtownie. Na nieskończenie wiele sposobów przyprawy odcisnęły też piętno w indyjskiej architekturze, zarówno jako wzory, jak i inspiracje. Położone na południu kraju miasteczko Kumily, będące centrum produkcji przypraw, jest jednym z najbardziej pachnących miejsc na świecie.

Program nadawany w języku polskim.

Opinia na temat programu

Dodaj opinię
X