2021-02-05 / 17:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Kolejna odsłona cyklu autorskich programów Roberta Makłowicza, w których prowadzący pokazuje lokalną kuchnię oraz związane z nią zwyczaje. Te z kolei wypływają z miejscowej tradycji i historii oraz stanowią ważny fragment kultury danego regionu, kształtując zarazem poczucie lokalnej tożsamości. Kucharz pokazuje również najważniejsze jego zdaniem i najbardziej spektakularne atrakcje turystyczne danego miejsca, zwłaszcza takie, o których milczą, bądź tylko zdawkowo wspominają przewodniki. Odwiedza zatem nie tylko targi, producentów lokalnej żywności i trunków czy godne polecenia lokale, w których spotykają się przede wszystkim miejscowi, lecz również świątynie, zabytki oraz muzea. Robert Makłowicz wybrał się na morskie wybrzeże Belgii. Unikatem w skali całego Morza Północnego jest konny połów krewetek w miejscowości Oostduinkerke. Te i inne owoce morza oferują w wielkim wyborze sklepy rybne i restauracje w Nieuvport. Robert próbuje małży z frytkami i wyrusza do holenderskiego Yerseke, skąd pochodzi większość zjadanych w Belgii mięczaków. Przyrządza tam małże na sposób tajski oraz hiszpański.
Prowadzący: Robert Makłowicz,
2024-05-15 20:10 |
Superpyra
7 / 10
Perypetie wyjątkowego superbohatera - ziemniaka zwanego Superpyrą, który walczy ze złem każdej nocy po zamknięciu supermarketu. Na korytarzach wbrew pozorom dalej toczy się... |
|
2024-05-15 20:30 |
Eismayer- dramat historyczny
7 / 10
Sierżant Charles Eismayer (Gerhard Liebmann) budzi w Siłach Zbrojnych Austrii postrach. Jako oficer szkoleniowy jest surowy, a jego polecenia nie podlegają negocjacji. Wydając... |
|
2024-05-15 21:00 |
Premiera - East New York - A Humbling Blues
4 / 10
Perypetie funkcjonariuszy, w tym detektywów, służących w 74. komisariacie nowojorskiej policji, w dzielnicy Brooklyn. Na czele posterunku stoi nowo awansowana na dowódcę... |