2022-12-01 / 16:30
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Kolejna odsłona cyklu autorskich programów Roberta Makłowicza, w których prowadzący pokazuje lokalną kuchnię oraz związane z nią zwyczaje. Te z kolei wypływają z miejscowej tradycji i historii oraz stanowią ważny fragment kultury danego regionu, kształtując zarazem poczucie lokalnej tożsamości. Kucharz pokazuje również najważniejsze jego zdaniem i najbardziej spektakularne atrakcje turystyczne danego miejsca, zwłaszcza takie, o których milczą, bądź tylko zdawkowo wspominają przewodniki. Odwiedza zatem nie tylko targi, producentów lokalnej żywności i trunków czy godne polecenia lokale, w których spotykają się przede wszystkim miejscowi, lecz również świątynie, zabytki oraz muzea. Robert Makłowicz kontynuuje rozdział norweskich tradycji. Tym razem bierze udział w połowie krabów, odwiedza rybne delikatesy oraz je smażonego z estrogenem dorsza i przegrzebki z zielonymi szparagami. Na drugim biegunie na kucharza czeka mięso renifera pieczone w ziemi, które posłuży do przygotowania ragout. Listę norweskich tradycji uzupełnia chodzenie po górach, piwo z mikrobrowaru czy wełniane swetry.
Prowadzący: Robert Makłowicz,
2024-04-27 00:40 |
Weekend- komedia sensacyjna
5 / 10
Max (Paweł Małaszyński) i jego młodszy brat Gula (Michał Lewandowski) są gangsterami, którzy walczą o wpływy w mieście. Obaj uwielbiają luksusowe samochody, piękne... |
|
2024-04-27 2:10 |
Jak rozpętałem II wojnę światową - Wśród swoich
7 / 10
Szeregowiec Dolas (Marian Kociniak), którego prześladuje pech, jest przekonany, że rozpoczął II wojnę światową strzałem na granicy polsko-niemieckiej. Wkrótce trafia do... |
|
2024-04-26 2:50 |
Doktor Żywago- dramat obyczajowy
8 / 10
Rok 1897. Kilkuletni Jurij Żywago zostaje sierotą. Chłopiec trafia pod opiekę przyjaciół nieżyjących rodziców i zamieszkuje z nimi w Moskwie. Zaprzyjaźnia się z ich... |