Powrót

TV 4 – Śmierć na talerzu 2 – odcinek 1

TV 4

Singapur 2008-2010

2010-10-22 / 22:05

Program bez ograniczen wiekowych

Prezentacja najbardziej niebezpiecznych zwyczajów kulinarnych na świecie. W kolejnych odcinkach drugiej serii poznamy jeszcze więcej szokujących potraw, których przygotowanie lub konsumpcja mogą zakończyć się śmiercią. Każdy z sześciu godzinnych odcinków to podróż dookoła świata tropem niecodziennych przysmaków - od ptaków i nietoperzy, przez trujące rośliny i owoce morza, po gady, szczury i robaki. Próbując odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ludzie nadal jedzą potrawy, które mogą zabić, autorzy programu zabierają nas w odległe miejsca, gdzie kultywowane są tradycje kulinarne, w jakich istnienie trudno uwierzyć. Mieszkańcy odwiedzanych regionów opowiadają o niezwykłych daniach, które jadają, a kucharze, naukowcy i lekarze analizują zarówno ich walory, jak i ryzyko związane z ich spożywaniem. Ekipa programu podróżuje po Japonii, Korei, Malezji, Papui-Nowej Gwinei, Filipinach, Singapurze, Tajlandii i Wietnamie. Wirusy występujące u niektórych nietoperzy z rodziny rudawkowatych mogą wywołać u człowieka wściekliznę. W dodatku zwierzęta te żywią się odmianą sagowca zawierającą neurotoksyny, które mogą powodować paraliż, a nawet śmierć. Mimo to niektórzy mieszkańcy Azji nie potrafią się oprzeć smakowi mięsa nietoperzy. Są także tacy, którzy piją krew tych stworzeń, wierząc, że daje ona wyjątkową energię i siłę. Jedną z najgorszych reputacji wśród skrzydlatych stworzeń mają też fletowce. Ich skóra i pióra pokryte są batrachotoksyną, bardziej niebezpiecznym niż strychnina i cyjanek. Dawka batrachotoskyny o wielkości dwu ziarenek soli wystarczy, by zabić dorosłego człowieka. Już samo dotknięcie piór tych ptaków skutkuje odrętwieniem. Udamy się Papui-Nowej Gwinei, Tajlandii i Wietnamu by poznać śmiałków, którzy igrają ze śmiercią, jedząc te niebezpieczne ptaki i nietoperze.

Program nadawany w języku polskim.

Czas trwania: 1 h 00 min

Opinia na temat programu

Dodaj opinię
X