Powrót

TVP 1 – Okrasa łamie przepisy - W krzyżackiej kuchni

TVP 1

2017-02-27 / 15:20

Program przeznaczony dla widzów od lat 1

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Karol Okrasa wyrusza do Torunia na zaproszenie prof. Jarosława Dumanowskiego. Historyk przekaże mu zbiór przepisów kucharskich pochodzących z XV w., który pochodzi najprawdopodobniej z Malborka. Tłem do gotowania będą ruiny zamku krzyżackiego. Karol przygotuje trzy dania inspirowane kuchnią krzyżacką. Pierwszym daniem będzie zupa rybna z szafranem, octem piwnym i kwiatem muszkatołowym. Druga potrawa to kura na czarno, czyli posypana upalonym piernikiem podana z ciepłą sałatką z grochu i buraków. Na koniec kucharz przygotuje białą kiełbasę z cebulą i rodzynkami.

Program nadawany w języku polskim.

Prowadzący: Karol Okrasa,

Opinia na temat programu

Dodaj opinię
X