2017-05-20 / 13:45
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Karol Okrasa wyrusza na kulinarną wyprawę do Szwajcarii Kaszubskiej, do miejscowości Chmielno. Odwiedzi Muzeum Kaszubskiej Ceramiki należące do rodziny Nelców, która od końca XVIII wieku aż do dziś wytwarza garnki z gliny. Ozdobna ceramika pełni raczej funkcje dekoracyjne, lecz niegdyś była nieodłącznym wyposażeniem każdej kaszubskiej kuchni. Karol nie tylko przygotuje lokalne potrawy jak schab z kiszoną kapustą i owocami czy zupa brzadowa, czyli zupa z suszonych owoców i z suszonymi grzybami na wywarze z ryb słodkowodnych, lecz także spróbuje swoich sił w sztuce garncarstwa.
Program nadawany w języku polskim.
Prowadzący: Karol Okrasa,
2024-05-01 3:25 |
Kosmiczne kurczaki w kosmosie
7 / 10
Trzy kurczaki trafiają przypadkowo do elitarnej akademii kosmicznej. Przeżywają mnóstwo absurdalnych przygód, a szkolna codzienność mocno daje im się we znaki. Hugo... |
|
2024-05-01 13:05 |
U Pana Boga za miedzą- komedia
5 / 10
Spokój miasteczka Królowy Most burzy pojawienie się atrakcyjnej, dojrzałej i samotnej instruktorki Mariny Chmiel (Agnieszka Kotlarska), której zadaniem jest przeszkolenie... |
|
2024-05-01 11:30 |
Sufrażystka- dramat obyczajowy
6 / 10
Bez tych kobiet historia potoczyłaby się inaczej. Były wyzwolone i silne, domagały się praw - wyborczych, moralnych i obywatelskich. Lekceważono je publicznie, wyśmiewano,... |