2019-03-25 / 15:35
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. Tematem odcinka będą sosy ze świeżych ziół. Karol zaprasza widzów do szklarni, gdzie królują roślinne przyprawy tak niezbędne w tradycyjnej i współczesnej kuchni. W starych polskich recepturach z XVI wieku opisywane były ziołowe sosy nazywane szałsze. Takie marynaty doskonale pasują do ciepłych i zimnych potraw, nadając im bogatszych walorów smakowych. Zioła znane są także ze swoich leczniczych właściwości. Mistrz kuchni zaproponuje trzy wariacje z ziołami w roli głównej. Przygotuje sałatkę ze świeżego dorsza z sosem z kolendry i jabłka, rybę pieczoną w boczku z salsą z orzechów i mięty oraz pierś kurczaka z sosem ze świeżej bazylii w towarzystwie pierożków ze szpinaku i czerwonej fasoli.
Prowadzący: Karol Okrasa,
2024-05-02 19:00 |
Słońce- film obyczajowy
6 / 10
Trzy dziewczyny z Wiednia - Kurdyjka Yesmin (Melina Benli), Nati (Maya Wopienka) i Bella (Law Wallner) - pod wpływem impulsu stają przed kamerą i nagrywają taniec, który przez... |
|
2024-05-02 18:55 |
Skrzydełko czy nóżka- komedia
6 / 10
60-letni Charles Duchemin (Louis de Funes) jest znawcą kuchni francuskiej. Przygotowuje do druku swoją książkę, która ma być przewodnikiem po najlepszych restauracjach... |
|
2024-05-02 4:10 |
Grizzy i Lemingi 3 - Gorączka złota
6 / 10
Młodzi widzowie poznają przygody niedźwiedzia Grizzy'ego, miłośnika spokojnego wypoczynku i nowoczesnych technologii. Rodzina uwielbiających dobrą zabawę, niezwykle... |