2022-12-03 / 14:25
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. Karol wyrusza po inspiracje na Jurę Krakowsko-Częstochowską, skąd pochodzi pieczonka, inaczej zwana prażonką. To tradycyjna potrawa z krojonych w plastry lub kostkę ziemniaków duszonych ze smalcem, cebulą, kiełbasą i boczkiem. Czasem dodawano do nie warzywa - buraki i marchew. Przed pieczeniem danie przykrywano od góry i od spodu liściem kapusty, aby się nie przypaliło. Dla większej szczelności pokrywkę przykręcało się śrubą. Kucharz przygotuje swoje wersje pieczonek: kociołek z jagnięciną i kapustą, pieczone żeberka z cebulą oraz kociołek rybny z łososiem aromatyzowanym olejem rzepakowym.
Prowadzący: Karol Okrasa,
2024-05-05 3:55 |
Zaginiony symbol
6 / 10
Profesor Robert Langdon (Ashley Zukerman) jest cenionym znawcą symboli, który robi karierę naukową na Harvardzie. Jego przyjaciel Peter Solomon (Eddie Izzard), dyrektor muzeum... |
|
2024-05-05 1:45 |
Mad Max 2: Wojownik szos- film sf
6 / 10
Były policjant Max Rockatansky (Mel Gibson) przemierza wyludnioną po III wojnie światowej Australię. Szuka miejsca, gdzie jeszcze produkuje się paliwo. Poznaje Kapitana (Bruce... |
|
2024-05-05 00:25 |
Grizzy i Lemingi 3 - Lemingi i tai chi
6 / 10
Młodzi widzowie poznają przygody niedźwiedzia Grizzy'ego, miłośnika spokojnego wypoczynku i nowoczesnych technologii. Rodzina uwielbiających dobrą zabawę, niezwykle... |