2024-04-26 / 11:35
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Polscy turyści odwiedzający Austrię na pewno poznali lokalny przysmak, strudel z jabłkami. Kruche, wielowarstwowe ciasto, najczęściej ze słodkim nadzieniem owocowym, podawane na ciepło, posypane cukrem pudrem, ma bogatą tradycję. Najstarsze przepisy pochodzą z rękopiśmiennej książki z 1696 roku znajdującej się w Bibliotece Miasta Wiednia. Deser ten szybko stał się popularny w wielu regionach dawnych Austro-Węgier. Do dziś strudle występują w miejscowych kuchniach Polski południowo-wschodniej, czyli na terenach dawnej Galicji. Karol Okrasa przyrządzi tym razem: strudel z gruszkami, wędzonymi śliwkami i kaszą manną, wytrawny strudel z nadzieniem z karkówki wieprzowej, kaszanki, kiszonej kapusty i kminku, a także inspirowany bułgarską banicą strudel ziemniaczano-serowy.
Czas trwania: 25 min
Prowadzący: Karol Okrasa,
2024-05-05 2:10 |
Tosia i Tymek
6 / 10
Pięcioletnie bliźnięta, Tosia i Tymek, przeżywają typowe blaski i cienie codziennego życia rodzinnego. Rodzeństwo pomaga tacie myć samochód, opiekuje się świnką morską... |
|
2024-05-05 1:45 |
Lśnienie- horror
8 / 10
Jack Torrance (Jack Nicholson), pisarz cierpiący na brak weny twórczej, od dawna nie jest w stanie niczego napisać. Boryka się również z poważnymi problemami finansowymi. By... |
|
2024-05-05 22:00 |
Cudzoziemiec- film sensacyjny
6 / 10
Londyn. Quan Ngoc Minh służył niegdyś w siłach specjalnych. Teraz wraz z partnerem biznesowym Lamem prowadzi chińską restaurację na południu miasta. Wiedzie spokojne,... |