2024-05-04 / 14:25
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Znany kucharz odwiedza plantację chmielu na Lubelszczyźnie. Dla naszych przodków młode pędy tej rośliny były jedną z pierwszych nowalijek, jakie trafiały na stoły po długiej zimie. Traktowano je jako warzywo i dodawano do różnych bulionów i wywarów. Z czasem zapomniano o nich w Polsce, jednak w Belgii czy w północnej Francji nadal są traktowane jako rarytas. Pojawiają się już w lutym i marcu, kiedy wygrzebuje się je z zamarzniętej jeszcze często ziemi. Można to robić wyłącznie ręcznie, tak aby nie uszkodzić młodziutkich pędów. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie tym razem smażony pstrąg tęczowy podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli. Druga potrawa to orientalne boczniaki z podprażonymi pędami chmielu, a trzecia - zupa z pastą miso, kurczakiem, papryką i młodymi pędami chmielu.
Czas trwania: 25 min
Prowadzący: Karol Okrasa,
2024-05-23 6:35 |
Wszyscy święci- film obyczajowy
5 / 10
W dniu Wszystkich Świętych niemal 80-letnia Maria (Teresa Szmigielówna) wraz z synem Janem (Tadeusz Huk), jego żoną i dziećmi odwiedza wojskowy cmentarz. Pochowany jest na... |
|
2024-05-23 14:25 |
Święto ognia- komedia obyczajowa
5 / 10
Dwudziestoletnia Anastazja (Paulina Pytlak) cierpi na porażenie mózgowe. Jest przykuta do wózka, a do komunikacji służy jej specjalny program. Mimo ograniczeń wrażliwa i... |
|
2024-05-23 21:10 |
Grizzy i Lemingi 3 - Skradziona czekolada
6 / 10
Młodzi widzowie poznają przygody niedźwiedzia Grizzy'ego, miłośnika spokojnego wypoczynku i nowoczesnych technologii. Rodzina uwielbiających dobrą zabawę, niezwykle... |