Powrót

TVP 1 – Okrasa łamie przepisy - Wiosenne pędy chmielu

TVP 1

Polska 2024

2024-05-04 / 14:25

Program przeznaczony dla widzów od lat 1

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Znany kucharz odwiedza plantację chmielu na Lubelszczyźnie. Dla naszych przodków młode pędy tej rośliny były jedną z pierwszych nowalijek, jakie trafiały na stoły po długiej zimie. Traktowano je jako warzywo i dodawano do różnych bulionów i wywarów. Z czasem zapomniano o nich w Polsce, jednak w Belgii czy w północnej Francji nadal są traktowane jako rarytas. Pojawiają się już w lutym i marcu, kiedy wygrzebuje się je z zamarzniętej jeszcze często ziemi. Można to robić wyłącznie ręcznie, tak aby nie uszkodzić młodziutkich pędów. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie tym razem smażony pstrąg tęczowy podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli. Druga potrawa to orientalne boczniaki z podprażonymi pędami chmielu, a trzecia - zupa z pastą miso, kurczakiem, papryką i młodymi pędami chmielu.

Czas trwania: 25 min

Prowadzący: Karol Okrasa,

Opinia na temat programu

Dodaj opinię
X