2024-10-26 / 14:25
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Według szacunków około 80 procent naszych rodaków chociaż raz w swoim życiu brało udział w grzybobraniu, z czego ponad połowa robi to w miarę regularnie. Przeciętne polskie gospodarstwo domowe zbiera od 26 do 30 kilogramów grzybów rocznie. Choć panuje obiegowa opinia, że grzyby są ciężkostrawne i nie zawierają składników odżywczych, to współczesna dietetyka łamie ten stereotyp informacjami o dobrze przyswajalnym białku i licznych mikroelementach. Karol Okrasa wyrusza zatem o świcie w Bory Tucholskie, by znaleźć produkty do swoich pysznych dań. Będą to: zupa ze świeżo zebranych grzybów z dynią, śledzie z marynowanymi podgrzybkami i cebulą oraz fileciki z indyka z pieczonymi grzybami leśnymi i serem z niebieską pleśnią.
Czas trwania: 25 min
Prowadzący: Karol Okrasa,
2024-10-22 17:10 |
Craig znad Potoku 5 - Wspólnymi siłami
5 / 10
Młodzi widzowie poznają przygody 10-letniego Craiga Williamsa, któremu towarzyszą Kelsey i John Paul, zwany JP. Przyjaciele spędzają razem czas w urokliwych zakątkach... |
|
2024-10-22 21:05 |
Wyrok na Franciszka Kłosa- dramat wojenny
6 / 10
II wojna światowa. Policjant Franciszek Kłos (Mirosław Baka) skrupulatnie wykonuje swoje obowiązki, wypełniając wszystkie rozkazy przełożonych. Na polecenie hitlerowców... |
|
2024-10-22 3:05 |
Aria Diva- film obyczajowy
7 / 10
Basia (Gabriela Muskała) ma kochającego męża, jest matką dwóch małych chłopców. Ukończyła studia, lecz czuje się spełniona prowadząc dom. Wydaje się, że kobiecie... |