2025-05-10 / 14:25
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Smardze to grzyby, które pojawiają się wczesną wiosną. Choć w Polsce są rzadkie i pod ochroną, to można je pozyskiwać z ogrodów lub upraw. Ich smak jest ceniony niemal na całym świecie. Od wieków królowały u nas zarówno na stołach szlacheckich, jak i chłopskich. Są wykorzystywane przez najbardziej renomowanych szefów kuchni w wielu krajach, ponieważ doskonale komponują się z różnego rodzaju daniami. Karol Okrasa przygotuje dzisiaj smażone smardze z pesto z czosnku niedźwiedziego podane na czosnkowym placku. Drugą propozycją będzie wiosenna tarta ze smardzami, szparagami i czosnkiem niedźwiedzim. Trzecie danie to kebab z karkówki wieprzowej, duszonej ze smardzami z sosem jogurtowym i sałatką z czerwonej cebuli i granatu.
Czas trwania: 25 min
Prowadzący: Karol Okrasa,
|
2025-05-06 10:10 |
Wakacje Mikołajka- komedia
6 / 10
Mikołajek (Mathéo Boisselier) i jego rodzice wyjeżdżają na wakacje. Mama zgadza się na wakacje nad morzem, ale stawia jeden warunek. Musi z nimi pojechać babcia Mikołajka,... |
|
2025-05-06 15:25 |
Pas startowy- komedia
4 / 10
Historia inspirowana prawdziwymi losami południowoamerykańskiego pilota, który w 1983 r. wylądował w pobliżu Mallow. Mieszkańcy irlandzkiego County Cork zebrali się, by... |
|
2025-05-06 20:55 |
Grizzy i Lemingi 3 - Jajo zastępcze
6 / 10
Młodzi widzowie poznają przygody niedźwiedzia Grizzy'ego, miłośnika spokojnego wypoczynku i nowoczesnych technologii. Rodzina uwielbiających dobrą zabawę, niezwykle... |