2025-05-30 / 11:35
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Znany kucharz odwiedza plantację chmielu na Lubelszczyźnie. Dla naszych przodków młode pędy tej rośliny były jedną z pierwszych nowalijek, jakie trafiały na stoły po długiej zimie. Traktowano je jako warzywo i dodawano do różnych bulionów i wywarów. Z czasem zapomniano o nich w Polsce, jednak w Belgii czy w północnej Francji nadal są traktowane jako rarytas. Pojawiają się już w lutym i marcu, kiedy wygrzebuje się je z zamarzniętej jeszcze często ziemi. Można to robić wyłącznie ręcznie, tak aby nie uszkodzić młodziutkich pędów. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będzie tym razem smażony pstrąg tęczowy podany z gotowanymi pędami chmielu i sosem z bułki tartej i rukoli. Druga potrawa to orientalne boczniaki z podprażonymi pędami chmielu, a trzecia - zupa z pastą miso, kurczakiem, papryką i młodymi pędami chmielu.
Czas trwania: 25 min
Prowadzący: Karol Okrasa,
![]() |
2025-05-31 18:10 |
Asteroid City- komediodramat
6 / 10
Rok 1955. W położonym na pustyni niewielkim Asteroid City odbywa się konwent młodych pasjonatów astronomii. Lokalnym centrum badawczym kieruje doktor Hickenlooper (Tilda... |
![]() |
2025-06-01 00:50 |
Saltburn- komediodramat
7 / 10
Rok 2006. Ambitny Oliver Quick (Barry Keoghan) rozpoczyna studia na Uniwersytecie Oksfordzkim. Ma niższy status społeczny niż jego koledzy z uczelni. Nawiązuje znajomość z... |
![]() |
2025-05-31 00:40 |
FBI 2
7 / 10
Agenci Maggie Bell oraz jej partner Omar Adom "OA" Zidan pracują dla nowojorskiego oddziału Federalnego Biura Śledczego. Funkcjonariusze codziennie stają przed niebezpiecznymi... |